Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

elamasta  kuolemasta ja aivokirurgiasta - Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Sain kustantajalta ennakkokappaleen

Henry Marsh (s. 1950) on englantilainen aivokirurgi, joka on tehnut merkittävän uran paitsi kotimaassaan, myös vapaaehtoisena Ukrainassa. BBC on tuottanut hänen työstään Ukrainassa dokumentin The English Surgeon. Marshin elämäkerta Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta ilmestyi Ulla Lempisen suomentamana keväällä. Kirja ilmestyi englanniksi vuonna 2014 ja on kerännyt kiitosta siitä lähtien.

Aivokirurgia, aivot tai kirurgia ylipäätään ei ole aihe, josta tietäisin mitään, mutta silti rakastuin tähän kirjaan. Tiedän mikä on verisuoni, hermo ja valtimo ja se riittää. Marsh kuljettaa tavallisen tallaajan mukanaan ihmisaivoihin, elämään ja kuolemaan ja tekee sen niin, että lukija tuntee ymmärtävänsä, mistä on kysymys.

Elämästä  kuolemasta ja aivokirurgiasta lukunäyte by Schildts   Söderströms   issuu - Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Kuvakaappaus. Lukunäyte kokonaisuudessaan löytyy täältä.

Kirja koostuu luvuista, joissa on aina yksi muisto, yksi tarina ja ihminen uran varrelta. Ihmiset ovat merkittäviä, mutta suurempaa on Marshin pohdinta lääkäreiden vallasta ja vastuusta. Eettinen ajattelu kulkee läpi koko kirjan, ja ruoskii vimmalla rahan valtaa. Tässä kohteena on tietysti Brittien NHS, mutta ei ole epäilystäkään, etteikö Suomessa sairaaloiden henkilökunta joutuisi törmäämään työssään samanlaisiin älyttömyyksiin.

Kirjan kieli on keinuttavan pehmeää. Tuntuu, kuin makaisi englantilaisen puutarhan varjoissa mehiläisten suristessa kuuntelemassa viisaan miehen tarinoita teekuppi vierellä. Rankasta aiheesta ja mahdollisesti pahaa tekevistä leikkauskuvauksista huolimatta sielua hellivä teos, joka pakottaa jokaisen lukijan rakastamaan omia toimivia aivojaan.

 

Henry Marsh: Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta. S&S 2017

Kirjaa myy esim. AdLibris

henrymarsh 693x1024 - Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.