Julian Fellowes: Belgravia

belgravia - Julian Fellowes: BelgraviaBelgravian lukijoissa on kaksi joukkoa: ne, jotka tarttuivat siihen kuten mihin tahansa kirjaan, ja ne, jotka tarvitsivat sitä hoitamaan Downton Abbeyn loppumisen aiheuttamaa kipua. Belgravian ilmestyessä olisin kuulunut jälkimmäiseen ryhmään, mutta koska kirja jäi silloin hankkimatta, ehdin parantua haavoistani ennen kirjan avaamista. Sen lukeminen tosin aiheutti sen, että minulla on pakottava tarve palata Downton Abbeyhin.

Belgravia alkaa Waterloon taistelua edeltävien päivien Brysselistä. Kaupunki on täynnä sotilaita, sotajoukkojen johtajia ja niitä huoltavia ja heidän perheitään. Kauppias James Trenchard on ahkera ja sinnikäs, ja onnistuu rikastumaan ja menestymään, mutta torikauppiaan poikana hän ei voi kuulua seurapiireihin vaikka sinne kiihkeästi tahtoisi. Tilaisuus koittaa, kun nuori aatelinen Edmund Brockenhurst rakastuu kauppiaan kauniiseen tyttäreen Sophiaan. Edmund järjestää koko perheelle kutsun tätinsä upeisiin tanssiaisiin, joissa nuoret rakastavaiset herättävät pahennusta, mutta se unohtuu, kun paraatipukuihinsa pukeutuneet sotilaat joutuvat kesken juhlien lähtemään taisteluun.

25 vuotta myöhemmin James Trenchard on menestyvät rakennuttaja Lontoossa, mutta tuo vuosien takainen ilta on jättänyt perheelle taakan, joka painaa heitä joka päivä.

Asiat alkavat selvitä ja edessä on monta yllätystä. Kirja vetää imuunsa niin, ettei sitä tahtoisi ollenkaan keskeyttää. Neljänsadan sivun matkalla pääsee tutustumaan niin Trenchardin kuin Brockenhurstinkin perheisiin ja heidän palveluskuntaansa vanhassa Lontoossa.

Viettelevä ja erinomaisen viihdyttävä Belgravia ei ehkä ole kirjallisuuden merkittävin tähti, mutta tarjoaa niin jännitystä kuin romantiikkaakin paremmin, kuin moni muu.

Paroni Julian Kitchener-Fellowes on muuten itsekin aatelinen ja tuntee sääty-yhteiskunnan kiemurat

Julian Fellowes: Belgravia, Otava 2016

Helmet -lukuhaasteen kohtaan 11: jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja (käsikirjoittajahan on eri alalla, eikö?)

PS. Fellowesilla on tekeillä uusi tv-sarja The Gilded Age, jonka kuvausten on ollut tarkoitus alkaa loppuvuonna 2016. Sarja sijoittuu teollistumisen ajan Amerikkaan, jolloin uuden mantereen yläluokka loi omaisuuttaan valtavan kasvun keskellä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.