Juurettomuus on riski #perheenyhdistäminen

Hallitus on esittänyt taas kiristyksiä perheenyhdistämiselle. Jos kansanedustajat eivät kaada esitystä, Suomeen paenneiden pakolaisten on lähes mahdotonta saada perhettä luokseen. Myös alaikäisten lasten.

 

map 1030358 960 720 - Juurettomuus on riski #perheenyhdistäminen

Eräässä maalaiskylässä kaikana täältä asui perhe, jossa oli isä, äiti ja viisi lasta. Vanhemmat eivät olleet varakkaita mutta tekivät kovasti töitä saadakseen lapsensa kouluun. Lapsille oli opetettu, että koulutus, ahkeruus ja kaunis käytös toisia kohtaan on avain rauhalliseen tulevaisuuteen ja turvallisuuteen.

Lapset kasvoivat ja opiskelivat ahkerasti. Iltaisin ja lomilla he auttoivat vanhempiaan. Afganistan eli ahdingossa Talibanien hirmuhallinnon alla, mutta joutui pelkäämään myös amerikkalaissotilaita ja vääriä ilmiantoja. Joka ilta he rukoilivat, että aamu tulisi vielä.

afghanistan 60662 960 720 - Juurettomuus on riski #perheenyhdistäminen

Taliban värvää sotilaita joukkoonsa antamalla kaksi vaihtoehtoa. Liity tai perheesi kuolee. Moni pakenee ja kuolee. Enää perheestä on jäljellä äiti ja pikkusiskot. Teini-ikäinen poika on Euroopassa, muut tapettu.

Tämä poika ei koskaan voi saada perhettään Suomeen. Hän on lapsi eikä voi käydä töissä. Hänen äitinsä ja siskonsa eivät voi matkustaa Intiaan hakemaan perheenyhdistämistä, koska heillä ei ole rahaa. Vaikka olisikin, heidät todennäköisesti tapettaisi, raiskattaisi tai siepattaisi matkalla.

Sähköisen hakemuksen tekeminen ja järjestelmän toteuttaminen olisi mahdollista, mutta se on poliittisista syistä jätetty tekemättä. Siis Suomen poliittisista syistä.

 

rain 1048936 960 720 - Juurettomuus on riski #perheenyhdistäminen

Suomessa tiedetään hyvin, että juurettomuus ja yksinäisyys ovat riskejä nuoren miehen elämässä. Pitkin Eurooppaa nostetaan esiin esimerkkejä radikalisoituneista maahanmuuttajista, jotka eivät ole integroituneet yhteiskuntaan. Suomessa kotoutumisen edistämiseksi on tehty hienoa työtä ja tänne syntyneet ja muualta muuttaneet ovat eläneet rauhassa muutamia hyvin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta.

Nyt nämä radikalisoitumista pelkäävät tyypit haluavat itse ehdoin tahdoin edistää sopeutumishaasteita, psyyken ongelmia ja maahanmuuttajien syrjäytymistä tekemällä perheenyhdistämisestä mahdotonta. Vaikeaa se on jo nyt. Perheenyhdistämisen kiristämisestä luopumista vaativat ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto, Suomen Pakolaisapu, Pakolaisneuvonta, Suomen Punainen Risti, Suomen UNICEF, Plan, Kirkon Ulkomaanapu, Lastensuojelun Keskusliitto, Pelastakaa Lapset ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Marttaliitto, SOS-Lapsikylä, Ensi- ja turvakotien liitto, Trasek ry, Suomen Mielenterveysseura ry, Seta ry ja Naisasialiitto Unioni. Voiko eduskunta olla kuulematta tätä?

Eikö lapsella ole oikeus perheeseensä? Yllättävää kyllä, lapsen asemaa ovat korostaneet ja siitä huolta kantaneet samat ihmiset, jotka nyt ovat tekemässä perheiden jälleenkohtaamisesta mahdotonta.

kuvat Creative Commons CC0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.