Karkaa Alaskaan

Alaskassa asuvan Eowyn Iveyn esikoisteos Lumilapsi nousi Pulizer-ehdokkaaksi ismestyessään 2013. Ostin kirjan lukemisen puutteessa Elisa Kirjan alesta ja tartuin siihen odottamassa juuri mitään Kirja on kolmisen vuotta sitten aiheuttanut pientä kohua, mutta mennyt minulta kokonaan ohi.

Kuvakaappaus 21 3 2017 21 06 - Karkaa Alaskaan

Mabel ja Jack lähestyvät viittäkymmentä, mutta päättävät lähteä uudisraivaajiksi Alaskaan. 1920-luvun Alaska on ankara ja vaatii rohkeutta ja valtavasti työtä, jotta siellä selviäisi. Kirjan mukaan Alaska on hukattuja miehiä ja rumia naisia varten. Mabel ja Jack elävät pienessä mökissään lähellä jokea. Jack raivaa peltoa, mutta työ käy toivottoman hitaasti ja nälkä vaanii hallaöissä. Mabelin tehtävä on laittaa ruokaa, hoitaa kotia ja odottaa miestään kotiin. Mutta Mabel menee joelle ja toivoo, ettei jää kestäisi.

Jää kestää ja kuolemalta kuin viime hetkellä karannut Mabel saa vähän elämästä kiinni. Hän ystävystyy naapurin Estherin kanssa ja tuon vahvan housuihin pujeutuvan naisen voimasta tarttuu häneenkin jotain. Ensilumen sataessa Mabel innostuu leikkimään ja pyytää Jackia rakentamaan kanssaan lumesta pienen tytön. Siitä tulisi ehkä juuri sellainen, kuin heidänkin pieni tyttönsä olisi voinut olla. Aamulla lumisade on lakannut ja lumityttö kadonnut. Vain pienet jäljet katoavat metsään.

Kuvakaappaus 21 3 2017 21 15 - Karkaa Alaskaan

Jää kestää ja kuolemalta kuin viime hetkellä karannut Mabel saa vähän elämästä kiinni. Hän ystävystyy naapurin Estherin kanssa ja tuon vahvan housuihin pujeutuvan naisen voimasta tarttuu häneenkin jotain. Ensilumen sataessa Mabel innostuu leikkimään ja pyytää Jackia rakentamaan kanssaan lumesta pienen tytön. Siitä tulisi ehkä juuri sellainen, kuin heidänkin pieni tyttönsä olisi voinut olla. Aamulla lumisade on lakannut ja lumityttö kadonnut. Vain pienet jäljet katoavat metsään. Jack ja Mabel uskovat vuorotellen näkevänsä kotinsa lähellä juoksentelevan pienen vaaleatukkaisen tytön, jolla on heidän lumityttönsä lapaset ja huivi, mutta näkevätkö he suuren hiljaisen pimeyden luomia harhoja. Kukaan ei tiedä mistään puuttuvan tyttöä, eikä häntä ole nähnyt kukaan muu.

Kuvakaappaus 21 3 2017 21 16 - Karkaa Alaskaan

Kun tyttö astuu osaksi Mabelin ja Jackin elämää, hän katoaa aina metsään ja häviää lumien sulaessa. Mabel alkaa uskoa tytön olevan sadun Lumilapsi, joka sulaa lämpimässä. Esther pelkää Mabelin menettäneen järkensä, mutta Jackin kanssa he elävät onnellisina salaisen lapsen käyntejä odottaen. Ja kun kesä on ohi, tyttö palaa.

Kirja on lumoava kuvaus Alaskan julmasta luonnosta ja maasta vuorten raastaman taivaan alla. Mabelin pehmeys ja heikkous hajoaa pakkasiin ja Jack ei enää pelkää vaimonsa hajoavan pienimmästäkin kolhusta. He oppivat kymmenen vuoden hiljaisuuden jälkeen puhumaan menettämästään lapsesta, ja kiinnittyvät toisiinsa lämpimämmin kuin ennen.

Mutta Mabelin kuulemissa saduissa Lumilapsen kohtalo on aina synkkä. Miten käy heidän lumilapsensa Fainan?

Kirjaan voi karata kevään kylmää harmautta ja nauttia Alaskan ihmeellisistä oloista.

Lumilaps webft 6564 - Karkaa Alaskaan

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.