Kävele naiselle ammatti

Copyright Ville Asikainen - Kävele naiselle ammatti
Copyright Ville Asikainen

Yhteistyössä Kirkon ulkomaanapu ja Suomen Blogimedia pro bono

Naisten koulutus on jotenkin se juttu, joka on minulle tärkeä. Muistan kun joskus teini-ikäisenä ymmärsin naisen aseman, yhteiskunnan tilan, yleisen hyvinvoinnin ja naisten koulutuksen kuuluvan yhteen ja ajattelin, että pian maailma pelastuu. Nyt tiedetään lääke turhiin sotiin, nälkään ja köyhyyteen.

Asia ei tietenkään ollut aivan niin yksinkertainen, mutta oikeilla jäljillä olin kuitenkin.

Naisten kouluttaminen lisää tasa-arvoa yhteisössä ja sitä kautta parantaa naisten asemaa ja riippumattomuutta muista. Tasa-arvoisempi nainen voi päättää elämästään, eivätkä perinteiset ahtaat sukupuoliroolit rajaa niin voimakkaasti hänen mahdollisuuksiaan. Muutos ei tapahdu nopeasti, sillä asenteisiin vaikuttaminen kestää, mutta kun miehet näkevät naisten muuttuvan työn arvon, heidänkin hyvinvointinsa lisääntyy.

Enemmän naisten aseman parantamisesta voi lukea täältä.

Naisten pankki maailmalla

Guatemalan asukkaista 40% on alkuperäisasukkaita, kuten Maya-intiaaneja. Heistä 99% elää köyhyydessä. Naisten pankki on alkanut kouluttaa näitä naisia, jolloin he saavat paitsi ammatin ja paremman toimeentulon, myös tietoa oikeuksistaan. Maria Isabel Cac Cu kuuluu nyt ryhmään, joka kasvattaa sikoja ja hyötyviljelee monia kasveja.

– Mieheni ei vastusta, vaikka osallistun koulutuksiin. ’On ok, että menet’, hän sanoo, kun kerron, että kouluttajamme José on opettanut, että meillä on oikeus osallistua tai oikeastaan velvollisuuskin. Me naiset emme ole aiemmin saaneet minkäänlaista koulutusta tai edes olla paikalla kokouksissa. Kaikki kylän kokoukset olivat vain miehille. Nyt me tiedämme, että meilläkin on oikeus osallistua, Maria kertoo.

Liberian naiset ovat selvinneet repivistä sisällissodista, kun ebola levisi. Nyt senkin suhteen on aika huokaista ja Naisten pankin perustamat äitien kerhot saavat taas jatkua. Äitien kerhoissa opitaan yrittäjyyttä ja ammatteja, joista voi ansaita elantoaan. Osa opettelee lukemaan ja kirjoittamaan, sillä noin 40% Liberian asukkaista on lukutaidottomisa ja näistä suurin osa naisia, koska tytöt pääsevät kouluun poikia harvemmin.

Viljely omiksi tarpeiksi on ollut tärkeää, mutta samalla ilman koulutusta ja kunnollisia työvälineitä ja huonolaatuisilla siemenillä sadot ovat olleet heikkoja, vaikka työtä on ollut valtavasti. Kun naiset ansaitsevat työllään, heidän lapsillaan on mahdollisuus käydä koulua.

 

Copyright Antti Reenpaa 1 - Kävele naiselle ammatti
Copyright Antti Reenpää

Kävele naiselle ammatti -tapahtumia järjestetään Suomessa yli 30 paikkakunnalla. Ohjelmat ovat erilaisia, täältä pääset lukemaan lähimmästä tapahtumasta.

Vaikka et ehtisi kävelemään, voit osallistua lahjoittamalla. Tavoitteena tänä vuonna on kerätä ammatti 2600 naiselle, jotka taas lahjoittavat hyvää eteenpäin.

 

KNA 2016 1080x1080 olen mukana 1 1024x1024 - Kävele naiselle ammatti

 

 

FAKTAA: Naisten Pankki on suomalainen vapaaehtoisyhteisö, joka kerää lahjoituksia kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja toimeentulon kehittämiseksi kestävän kehityksen periaattein. Naisten Pankin osakkeenomistajia on yli 1400, kuukausilahjoittajia 3400. Voimavarana on 3000 aktiivista vapaaehtoista yli 30 paikkakunnalla. Vuodesta 2007 varoja kerännyt Naisten Pankki ylitti 10 miljoonan euron rajan elokuun alussa 2016. Hankkeiden toteutuksista vastaa Kirkon Ulkomaanapu.

Naisten Pankin keräämin varoin toteutetuissa hankkeissa on vuodesta 2007 alkaen ollut hyödynsaajina suoraan 30 000 ihmistä, ja välillisesti yli 150 000 ihmistä.

1192016 - Kävele naiselle ammatti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.