Kirjahelmi: Laura Lähteenmäen Korkea aika

IMG 4845 1024x1024 - Kirjahelmi: Laura Lähteenmäen Korkea aika

Aina silloin tällöin tulee vastaan kirja, joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Se koskettaa niin vahvasti, että tarina liikkuu unissa ja sen maailmaan hukkuu päivisin. Yksi sellainen oli Laura Lähteenmäen Ikkunat yöhön (2014) ja sen vuoksi odotin mieli kihelmöiden Korkeaa aikaa (2016). En pettynyt.

Anna ja Olavi Otso hullantuvat toisiinsa nuorina, ja vaikka sota pirstoo heidän nuoret vuodensa ja vie uuden kodin, rakastavat he toisiaan hullun lailla vielä evakkomatkan päätyttyä Hämeeseen, Pihlajan tilalle. He ostavat tilasta palan maata ja Olavi rakentaa uuden kodin. Anna ja pieni Lauri tekevät kaikkea mahdollista ja yrittävät auttaa myös Pihlajan Heljää, jonka mies makaa liikuntakyvyttömäksi haavoittuneena kammarissaan.

Naisista tulee läheiset työn kautta, vaikka Heljän tunteet eivät ole vain lämpimät eikä Olavi Annan auttamistarvetta ymmärrä. Hän keskittyy oman kotinsa koristelemiseen. Kun Annan ja Olavin toinen lapsi syntyy, Heljän lapsettomuus sattuu Annaankin kipeästi ja hän tahtoisi auttaa siinäkin. Mutta silloin ollaan jo liian pitkällä, ja jotain menee rikki.

Nykyajassa elää Emma, Annan pojantyttärentytär, jonja suonissa virtaa salaisuuksia, rakkautta, vihaa ja katkeruutta. Mummukan mies on lähtenyt, isoisän rakkaimmat kuolevat, äiti ja isä eroavat, ja kaikelle on syynsä.

Kirjan kieli on kaunista ja henkilöt niin aitoja, ettei heidän ahdistustaan voi olla kärsimättä. Kaikki se, mikä heiltä jää sanomatta, jää lukijallekin osin arvoitukseksi ja vain rivien välistä löydettäväksi. Kirjassa on niin monta suurta tarinaa tiivistettynä kiihkeisiin mutta hiljaisiin kohtauksiin, että se on moninkertaisesti itseään suurempi.

Laura Lähteenmäki on tyylitaiteilija ja tunnelmavelho, joka maalaa meille tarinan todeksi sanoilla, joista yksikään ei ole turha.

Täydellinen.

 

Kirjasta muualla blogeissa:

Ullan luetut kirjat

Kirjakaapin kummitus

Sinisen linnan kirjasto

Hiirenkorvia ja muita merkintöjä

Kirjasähkökäyrä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.