Mikä ihmeen Periscope?

Periscope - Mikä ihmeen Periscope?

Periscope   Mediamateriaali - Mikä ihmeen Periscope?Periscope on noussut otsikoihin ja keskustelupalstojen kuumottavimpiin aiheisiin joulukuussa, kun käyttäjämäärä on Suomessakin noussut hurjasti. Periscope on Twitterin omistama, vajaan vuoden vanha, älypuhelimissa toimiva sovellus, jolla voi lähettää suoraa videokuvaa puhelimella ja katsella muiden lähetyksiä. Video säilyy Periscopessa 24 tuntia, mutta videoita varten on jo syntynyt muita sivustoja, joihin niitä voi ladata ja tallentaa kuka tahansa.

Periscope -sovelluksen voi ladata IOS- ja android-puhelimiin helposti, ja käytön voi aloittaa heti.

Kuulin Periscopen suosiosta ensimmäisen kerran marraskuussa, kun vloggaaja NaaG oli aloittamassa lähetyksiään. Jannella on nyt pari kuukautta myöhemmin jo lähes 10 000 seuraajaa ja lähetykset ovat supersuosittuja.

Periscopen kartalla näkyvät punaisina palloina menossa olevat lähetykset ja sinisinä jo loppuneet, mutta vielä katsottavissa olevat. Karttaa voi zoomata niin tarkkaan, että näkee melkein mistä talosta lähetys tulee, mutta lähettäjä voi laittaa myös kartan pois päältä, jolloin hänen sijaintinsa ei näy kartassa, mutta lähetyksestä tulee ilmoitus seuraajille.

1sHW1DM9mYnkapZ0mHmL3Sg - Mikä ihmeen Periscope?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuoret ovat ottaneet Periscopen omakseen ensimmäisinä. Suurin osa käyttäjistä on edelleen nuorisolaisia, ja he lähettävät suoraa kuvaa niin koulusta, keikalta kuin kotoakin. Periscope on valtava hengailupaikka, jossa voi seurata ja kommentoida toisten juttuja ja nähdä maailmaa, livenä. Periscopen tähtien juttuja kommentoidaan sitä tahtia, että on vaikea pysyä perässä. Osa kommentoijista toivoo vain, että tyyppi sanoisi moi just mulle, osa kyselee tai pyytää tekemään jotain. Ruutua napauttamala voi lähettää sydämen ja niitä riittää. Muista julkkiksista esim. Antti Tuisku (@anttituisku) ilmoittaa Facebook-sivuillaan tulevista lähetyksistä. Yhä enemmän löytyy myös meitä taviksia aikuisia.

Karttaa selaillessa löytää paljon liveseurattavaa, mutta aika harvaa hölöttäjää ainakaan aikuinen jaksaa jäädä katsomaan kovin pitkäksi aikaa. Maailman kriisialueilta tulevia lähetyksiä katsoo ensin kuin uutisia, kunnes muistaa, että voi kommentoida juttua ja lähettäjä näkee sen just heti. Kommentista saattaa syntyä reaaliaikainen keskustelu ja molempien osapuolten tieto maailmasta lisääntyä, tai ehkä tapahtuu vain lyhyt kohtaaminen, virtuaalimoikkaus, tuhansien kilometrien välimatkasta huolimatta.

Nuoret houkuttelelvat mahdollisimman monta katsojaa lähetyksilleen provosoivilla otsikoilla, kuten “JoS 200 SeUrAa nÄyTäN…!” Onneksi aika harva näyttää oikeasti paljasta pintaa, mutta jotkut kyllä. Vaikka vilautus saattaa olla muka vitsi, siitä nappaa taatusti joku videon tai kuvan talteen ja ne leviävät hetkessä muille sivuille ja tallentuvat kotikoneille. Vaikka lähetystä ei olisi tarkoitettu tai otsikoitu vilauttelevaksi, tulee lähettäville naisille asiattomia ehdotuksia ja kommentteja silmiinpistävän paljon suomalaisilta. Jos kansa netissä onkin oppinut jo vähän käyttäytymään, niin se ei ole ihan parhaimmillaan Periscopessa.

Periscope   Demi fi - Mikä ihmeen Periscope?

Lähettäjä voi heittää asiattoman tyypin ulos lähetyksestään ja tulevaisuudessa on Periscopen mukaan tulossa ominaisuus, joka huomaa usein asiattomina ulos heitettyjen profiilit ja estää ne kokonaan.

Suurin osa nuorista on fiksuja ja ymmärtää Periscopen vaarat, mutta teini-ikäinen on vielä niin kypsymätön, että kaveriporukan yllytys, päihteet tai vaan näyttämisen halu voi saada tekemään tyhmyyksiä. Suomalaisetkin nuoret pojat jakavat näitä tyttöjen tekemiä tyhmyyksiä innokkaasti keskustelupalstoillaan ja koska lähettäjän sijainti näkyy kaikille, voi pahimmillaan käydä todella pahasti, jos joku superurpo päättää lähteä moikkaamaan.

Periscope   Demi fi 1 - Mikä ihmeen Periscope?

Opettajat ovat olleet toisaalta innoissaan ja toisaalta raivoissaan Periscopesta. Oppilaat lähettävät tunneilta videota, enkä usko että kukaan haluaa töissä ollessaan esiintyä minkäänlaisessa suorassa lähetyksessä tietämättään. Toisaalta Persicope luo myös hienoja mahdollisuuksia: kotona sairastava voi seurata tuntia livenä eikä jää jälkeen, ja vanhemmat voivat nähdä kullanmurunsa elämää ja olemista koulussa.

Oppituntien striimaamisessa on otettava huomioon myös tekijänoikeudet: opettajallakin on oltava oikeus määrätä tuottamastaan sisällöstä. Sama ongelma on vastassa keikoilla ja muissa esityksissä.

Mistä tietää käyttääkö oma lapsi tai teini Periscopea? Kysy. Mitä se sieltä katsoo? Kysy. Lähettääkö se jotain? Asenna sovellus omaan puhelimeesi ja seuraa lastasi. Jos hän ei anna lupaa tai estää sinut, on keskustelu varmasti paikallaan. Kieltäisinkö lapsilta koko sovelluksen? Jos ikää on tarpeeksi niin en kieltäisi, mutta en antaisi ottaa käyttöön ilman yhteisiä pelisääntöjä.

Jokelalaisten ilmoitustaulu - Mikä ihmeen Periscope?

 

 

 

 

 

 

 

Periscope ei sinällään ole paha, se on vain sovellus, mutta sitä voi käyttää myös väärin. Suomen poliisille on turha soitella Twitterin omistaman maailmanlaajuisen sovelluksen sulkemisesta, vaikka kuinka ottaisi päähän.

Katri Manninen on Periscope - Mikä ihmeen Periscope?Minä käytän Periscopea muiden seuraamiseen muutaman kerran viikossa. Suosikkini on @kutrinet eli Katri Manninen, joka pitää joka arkiaamu kiinnostavia lähetyksiä kaikenlaisesta hyvinvoinnista ja arjesta.

Symppiksiä seurattavia ovat myös jo mainittu NaaG eli Janne Naakka, julkkiskokki Jamie Oliver ja Kalenterikarju, jolla on someissaan (blogi täällä) kiinnostavia musiikkijuttuja.

 

Kalenterikarju on Periscope - Mikä ihmeen Periscope?

kuvat: Periscope, kuvakaapaukset Periscopesta, Facebookista ja Demin keskusteluista

 

2 thoughts on “Mikä ihmeen Periscope?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.