Mistä nuorelle kesätyö?

IMG 2923 - Mistä nuorelle kesätyö?

 

P5031607 1 - Mistä nuorelle kesätyö?

 

Kaksi viisitoistavuotiasta tahtoisi kesätöihin.

Toinen ei halua edes palkkaa, mutta kaipaa tekemistä uudessa maassa. Työpaikka vaan ei voi olla kovin kaukana, kun ei ole julkista liikennettä eikä polkupyörää.

Puhelinmyyjäksi saattaisi päästä, paitsi jos ei osaa suomea. Toinen osaa, mutta ei halua myydä mitään.

Mansikoita voi poimia kielitaidotonkin, mutta migrin työntekoluvat ovat jumissa ruuhkassa. Ja mansikkamaa on kaukana.

Entäpä nämä miljoona siivouspaikkaa työkkärin sivuilla? B-ajokortti. Jäätelönmyyjä? Hygieniapassi.

 

P5031613 - Mistä nuorelle kesätyö?

 

P5031619 1 - Mistä nuorelle kesätyö?

 

1990-luvulla pääsin alle 15-vuotiaana kesätöihin hinnoittelemaan tavaroita. Sen työkokemuksen jälkeen kesätöitä löytyi aina, vaikka lama oli silloinkin. Tapasin monenlaisia ihmisiä ja tutustuin monenlaisiin työtehtäviin ja opin ainakin tietämään, mitä en halua tehdä koko elämääni. Välillä harmitti, kun jäi kaikista kavereiden kesäjutuista paitsi. Nukkumaan oli mentävä ajoissa, että jaksoi olla aamulla kuudelta töissä, ja iltapäivällä päivän työt ja lukemattomat uudet asiat väsyttivät. Samalla aikuistui ja oppi kestämään tylsyyttä ja kantamaan vastuuta.

Mitä hyötyä siitä sitten oli? Sai rahaa ja sillä kaikenlaista, kuten kalliin mopon ja merkkivaatteita. Oppi tulemaan toimeen monenlaisten ihmisten kanssa ja ymmärtämään työelämää eri kulmista. Täysi-ikäisenä pääsi muuttamaan omaan kämppään toiselle paikkakunnalle kesäksi ja sai valtavasti kavereita ja kokemuksia.

 

P5031625 1 - Mistä nuorelle kesätyö?

P5261735 - Mistä nuorelle kesätyö?

 

Mutta mistä töitä teineille, jotka ovat vähän liian nuoria, eikä työkokemusta ole? Jotka osaavat hoitaa eläimiä, tehdä pihatöitä, maalata, kaivaa ja kantaa? Toinen purkaa, kokoaa ja korjaa tietokoneen helposti, asentaa ohjelmat ja kytkee netin, toinen lypsää vaikka lehmän.

Näistä taitaa tulla yrittäjiä. 4H-yritys ei ole oikeastaan työ vaan harrastus, mutta siinäkin oppii vastuunkantamista ja tekemään töitä rahojensa eteen. Riittää, että on 13-vuotias, mutta ei vielä 28 ja on joku taito ja idea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.