Peliaika perkele

PC310356 - Peliaika perkele

Aihe, johon palaamme aina samanikäisten poikien äitien kanssa. Peliaika. Joka kodissa se aiheuttaa erimielisyyttä. Olen selvinnyt aika kauan rajoittamatta, kun määrät ovat pysyneet kohtuullisina muutenkin, mutta ei enää.

Kuulun siihen äitikuntaan, jonka mielestä ruutuajan rajoittaminen kahteen tuntiin päivässä on vähän sama kuin naulaisi puulelut kiinni lattiaan, koska maailma muuttuu ja asiat hoituvat verkossa. Jotta lapsi ja nuori pärjää, hänen on hyvä oppia käyttämään niin palveluita kuin sosiaalista mediaakin sujuvasti, eikä haittaa ole taidosta asentaa uusia ohjelmia tai pitää perheen langaton verkko toimivana ja turvallisena.

Mutta peliajasta meillä riidellään. Se on eri asia kuin ruutuaika. Pelaaminen on ihan ok. On hieno huomata kuinka kielitaito on kehittynyt ja kuinka sujuvasti he kommunikoivat ja vaihtavat kieltä, mutta jos annan heidän pelata rajoittamatta, he katoavat pelimaailmaan ja unohtavat kaiken muun. Harrastus ei enää kiinnosta, ulos ei jaksa mennä, läksyt jäävät tekemättä ja kokeisiin lukematta.

Ensin yritetään muutaman kerran keskustella asiallisesti, mutta muutosta ei tapahdu. Toinen kerta korottaa nuorisolaisten ääniä ja pyörittää silmiä, mutta edelleenkään mitään ei tapahdu. Kolmannella kerralla minä keskustelen yksin ja he eivät ole kuulevinaan.

Sitten en enää keskustele, vaan kiellän kokonaan viikoksi.

Yllättäen he ovat ihan rauhallisia, viihtyvät enemmän muun perheen kanssa ja hoitavat koulunsa hienosti. Viikko sujuu hyvin ja minä olen tyytyväinen. Viikon jälkeen toinen palaa koneelleen, mutta toinen ei enää, on muutakin tekemistä.

Rajoitetaanko siis aikoja, tunti tai kaksi päivässä, mutta ei joka päivä? Toivotonta. Kuka vahtii kellon kanssa teinin huoneessa, kun on muutakin elämää? Kuka tietää kauanko hän on pelannut, ennen kuin kukaan ehti kotiin? Kun aika on ehkä loppunut, sitä venytetään erilaisilla selityksillä ja pinna kirskuu.

Mitä tehdä?

Viikko online, kolme offline? Netti poikki aina kun aikuinen ei ole kotona?

 

morning 1092771 640 - Peliaika perkele

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.