Sadejuovia ja pilvisäteitä

Yhteistyössä Järvenpään Taidemuseo ja KUBLO

Mitä tekee meteorologia taidemuseossa? Näissä taiteen kodeissa eivät säät vaihtele, mutta tällä epätavallisella yhteistyöllä saatiin aikaan todella kiinnostava näyttely Järvenpään Taidemuseoon.

Keskiuusimaalainen, televisiosta meille kaikille tuttu meteorologi Seija Paasonen tarkkailee taivasta tavan vuoksi, vaikka nykyään sään seuraavia vaiheita tutkitaan enemmän tietokoneiden avulla. Ammattilainen huomaa erikoisuudet ja tarttuupa silmä taivaaseen taideteoksessakin. Paasonen kiinnostui taulujen taivaista ja niiden tulkitsemisesta meteorologin silmin, ja siitä syntyi kirja Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin, sekä tämä näyttely.

IMG 0167 1024x768 - Sadejuovia ja pilvisäteitä
Kuraattori Tuomas Ravea esitteli näyttelyn Kublolaisille.

Mitä teosten taivaat ja muut sääilmiöt sitten kertovat meille? Ne voivat paljastaa taiteilijan huolimattomuuden tai suoranaisen valheen. Ne näyttävät tailteilijan vapauden ja paljastavat joskus jopa taulun maalaamisen tarkan ajankohdan. Hurjan kiinnostavaa!

IMG 0170 1024x768 - Sadejuovia ja pilvisäteitä

Pekka Halonen seisoi maalaamassa Linnunlaulun kallioilla Helsingissä vapun aikaan vuonna 1889. Helsinki siintää taustalla ja savupiippumetsän runsaat savut kertovat aamun olevan viileä. Seija Paasonen pystyi päättelemään tuulen ja auringon suunnasta kuvan junan lähtöajan ja kohteen vanhoja säätietoja ja aikatauluja tutkimalla.

IMG 0169 1024x768 - Sadejuovia ja pilvisäteitä
Ali Munsterhjelmin Suojasäätä katsoessa tuntee jääkylmän veden lirisevän kengänsaumasta sisään.

IMG 0171 768x1024 - Sadejuovia ja pilvisäteitä
Kublon bloggarit Sari (Saaran lautasella) ja Minna (Rouva Sana) kuuuntelevat säätiedotusta sävellettynä.

Taidemuseosta löytyy myös Tampereen yliopiston kehittämä Data to music -ääni-installaatio, joka muuttaa Ilmatieteen laitoksen päivän sääennusteen klassiseksi musiikiksi.

Järvenpään Taidemuseo sijaitsee aivan rautatieaseman lähellä, joten junalla on helppo hujauttaa paikalle. Autoilijoille löytyy runsaasti parkkipaikkoja. Näyttely on juuri sopivan kokoinen kierrettäväksi myös lasten kanssa, ja lapsiasiakkaat on huomioitu muutenkin.

Taiteilijoiden taivaat PaasonenS optim - Sadejuovia ja pilvisäteitä

Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, voi Seija Paasosen kirjan Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin ostaa Taidemuseosta tai tilata AdLibriksestä. (mainoslinkki)

Tädin ja tytön matkablogin upea juttu näyttelystä täältä.

Himomatkaaja vieraili myös näyttelyssä. Lue lisää täältä.

Näyttökuva 2019 5 8 kello 18.09.54 - Sadejuovia ja pilvisäteitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.