Työelämää teineille: TET

Muistatteko missä olitte yläasteella tetissä? Oliko jakso opettava? Entä kiinnostava?

TET eli työelämään tutustuminen kuuluu yläkouluikäisten opon opintoihin yhä edelleen. Tututstumispäivien määrän voisi vaikka tuplata tai tutustumista lisätä valinnaisuuden kautta. Moni saa jaksolla ensimmäisen kosketuksensa työelämään ja se voi ohjata monia tulevia valintoja. TET on mahdollisuus myös niille, joille nykyperuskoulu on liian teoreettinen. Monessa työssä menestyy aivan toisenlaisella lahjakkuudella ja osaamisella kuin koulussa.

TET-paikkojen hakeminen milleniaaleilla vaikuttaa olevan yhtä kiihkeää kuin meilläkin, parhaat paikat kun viedään nopeasti.

Monet haluavat tet-jaksolle kauppaan, koska fiksuina nuorina ymmärtävät tulevien kesätyöpaikkojen siementen itävän näinä viikkoina. Kauppa on tuttu paikka, mutta siellä takahuoneissa tapahtuu jatkuvasti, ja kaikkeen siihen tutustuminen on kiinnostavaa ja hyödyllistä. Jollekin työtahti saattaa olla järkytys, samoin pois heitettävän ruuan määrä. Joku ilahtuu monipuolisesta tekemisestä, toinen myynnin seurannasta ja kaikenlaisista numeroista.

Päiväkoti on monen nuoren ykköstoive. Sekin on usein tuttu paikka, mutta arkea on kiehtovaa päästä näkemään aikuisen silmin.

Minä asuin maalla, eikä tet-paikkoja ollut valittavaksi asti. Kauppojen ja päiväkodin lisäksi menimme ala-asteelle, seurakuntaan, kirjastoon, kukkakauppaan ja apteekkiin. Paikallislehteen pääsi yksi äidinkielen opettajan valitsema onnekas. Joku lähti vanhempansa työpaikkaan toiselle paikkakunnalle.

8. luokan jaksosta en muista muuta kuin että menin samaan paikkaan kuin ystäväni, ja siellä ei tainnut olla mitään tekemistä. Ysillä opo suositteli minulle tet-paikaksi ala-asteen erityisluokkaa, ja joko hän osui oikeaan tai sieltä jäi joku kipinä, koska alalle päädyin. Päivät kuluivat nopeasti ja kirjainten ja numeroiden kanssa häärääminen lasten kanssa oli mukavaa. Mutta mistä olisin oikeasti ollut siihen aikaan kiinnostunut? En muista, enkä ainakaan olisi voinut kuvitella, että olisin voinut päästä sellaiseen asiaan tutustumaan.

Omat kaupunkilaiset oppilaani ovat voineet valita monenlaisista paikoista. He tahtoivat eläinkauppaan tai eläinlääkäriasemalle, (vaate)kauppaan, päiväkotiin tai kahvilaan. Monen oli vaikea keksiä mitään kiinnostavaa, koska 14-vuotiailla on vielä aika vähän tietoa siitä, minkälaisia töitä ja työpaikkoja edes on.

Tämä vuosi on ensimmäinen, kun lähetin tettiläisen ensimmäiseen työpaikkaansa äitinä. Reipas tyyppi kyllä pärjää, ja se jännityskin on opettavainen kokemus. Mieli on silti haikea. Taas yksi aikuisuuden porras kiivetty.

Muutama open vinkki vanhemmille:

  • Koululta yleensä ilmoitellaan tet-jaksosta hyvissä ajoin. Juttele lapsen kanssa hänen ajatuksistaan jo silloin.
  • Kerro, että hän voi mennä tutustumaan lähes mihin vain kiinnostavaan paikkaan, joka on järkevän matkan päässä.
  • Jos paikkaa on vaikea keksiä, auta kertomalla erilaisista vaihtoehdoista. Mieti, missä tehtäisiin sellaisia asioita, joista lapsi on jo valmiiksi kiinnostunut.
  • Kun lapsi keksii mihin haluaa, kannusta hakemaan paikkaa itse ja auta sähköpostin muotoilussa, jos tarvitsee.
  • Ota oma verkostosi avuksi: onko jollakin ystävälläsi lapsesi mielestä kiinnostava työ ja mahdollisuus ottaa tettiläinen?

 

IMG 3735 - Työelämää teineille: TETsiellä se meni, räntäsateessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.