Yksinkertainen ajatus hyvästä ja pahasta

Olen viime viikkoina lueskellut monien erilaisten medioiden kommenttiosioita ja ihmetellyt, miten joku jaksaa kommentoida itselleen täysin tuntemattomalle ihmiselle jotain todella kaunista ja toinen solvata mahdollisimman ilkeästi. Kyse ei voi olla netiketistä tai sen puutteesta, ei edes käytöstavoista. Takana on jotakin muuta.

Kun ihminen on sopivasti onnellinen, muut viihtyvät hänen ympärillään. Sovussa itsensä ja maailman kanssa oleva ihminen on muitakin kohtaan hyvä ja ystävällinen. Stressaantunut, surullinen tai muuten onneton jaksaa ehkä olla ystävällinen kohteliaisuussyistä, mutta ei jaksa kohottaa muita. Kun ihminen kokee jatkuvasti kohtaavansa vääryyttä ja vastoinkäymisiä, mitta täyttyy ja hänestä tulee vihainen joko itselleen tai ympäristölleen. Itseensä tunteensa kääntävä saattaa masentua. Se muihin vihansa purkava alkaa ilkeäksi.

Onko ihmisen hyvyys ja pahuus näin yksinkertaista? Mielen täyttävä tunne leviää ulkopuolelle ja jatkaa matkaa?

Ei varmasti, mutta arjessa se toimii. Se kommentointiosion tai palvelutiskin ilkeilijä yrittää inhottavuuksiaan viskelemällä saada pahaa mieltä pois itsestään, mutta saakin aikaan vaan tunteen tarttumisen toisiin. Ystävällinen tsemppaaja jakaa hyvää mieltä samalla tavalla omastaan.

Tähän yksinkertaiseen ajatukseen taitaa perustua koko hyvinvointivaltio. Pitämällä huoli niistä, joita maailma kolhii, heidän pahaa oloaan saadaan vähemmäksi ja se ei pääse leviämään. Maailman kriisialueilla on monta esimerkkiä siitä, mitä tapahtuu, kun kukaan ei auta, ja hätä ja viha saa rauhassa kasvaa. Epätasa-arvosta itää harmi, vaikutusmahdollisuuksien puuttumisesta versoo viha.

Arvatkaa mikä sai kommenttisuossa epätoivoiseksi?

Kun koulukiusaamisjutun kommenteissa solvataan toisia näppiksen täydeltä. Aihe herättää vaikeita tunteita ja seuraa sama ilmiö kuin aikanaan siellä koulun pihalla, tapahtumapaikka vain toinen, ja näin sokeita käytöksellemme me olemme.

Voi hyvin!

matt collamer 555626 unsplash 1024x683 - Yksinkertainen ajatus hyvästä ja pahasta

 

Photo by Matt Collamer on Unsplash

 

6 thoughts on “Yksinkertainen ajatus hyvästä ja pahasta

  1. Hyvä postaus! Välillä on todella kammottava seurata miten paljon likaa, vihaa ja negatiivisuutta ihmiset jaksavat kantaa nettiin mukanaan ja ammentaa toisille. Joskus ystävällinen sana heille auttaa, joskus tuntuu että ei pääse mihinkään, ihminen kantaa mukanaan niin paljon pahoinvointia että sen läpi ei pääse.

    1. Kiitos Joanna. Olet aivan oikeassa. Lukisin mielelläni muuten blogistasi ajatuksia siitä, mitä meidän suomalaisten pitäisi oppia heiltä, joilla asiat eivät ole niin hyvin kuin meillä.

  2. Hmmm, tämä aihe jäi kummittelemaan mieleen. Tätä täytyy oikein ajatuksella miettiä. Ja juu bloggaajana noita kommentteja tulee vastaan niin hyvässä kuin pahassa. Olen miettinyt noita ilkeämielisiä ihmisiä, aika jännää, kun tiedän heidän itse elävän ainakin näennäisesti hyvää elämää, mutta heidän sanansa sivaltavat sapelin lailla, en nyt tarkoita itseäni, vaan yleensäkin. Ja sekin kummastuttaa, vaikka aihe tai asia, ihminen tai eloton, ei koske millään lailla heidän elämäänsä, niin näiltä ihmisiltä tulee ensimmäisenä se kärkkäin ja asiantuntevin kommentti. Välillä mun on henkilökohtaisesti vaan laitettava heidät “kaapin” perälle, poistamalla seuraa väkänen. On meitä niin moneksi, kaikkea ei tarvitse hyväksyä ja omalla ystävyydellä voi toki näyttää esimerkkiä. Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle!

    1. Sitähän ei aina tiedä mitä siellä seinien tai sydämen sisällä on, mutta ehkä ilkeä kommentointi kertoo siitä jotakin? Aurinkoista viikonloppua myös sinulle!

  3. Itse asiassa olen itse aloittanut ihan samasta aiheesta postauksen joka on vielä kesken. Hämmennyin eräästä keskustelusta niin, että olisi mielitehnyt jo itsekkin avautua siitä sopasta. Koiran kakka hangella sai ihmiset pohtimaan lastensuojeluilmoituksen tekoa koiran omistajasta. Siis sellaista soopaa ja sakin hivutusta alkoi olla, että olin aivan kauhusta jäykkänä suorastaan. Surullista, miten moni luulee, että täältä näppiksen takaa voi huudella ihan mitä sylki suuhun tuo ilam vastuuta. MUrrrrrrr.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.